Zilveren collier

Wat is een collier?

zilver collier 2 zilver collier 1
Een ketting betekent hetzelfde als collier toch? Nee, dit is een misverstand. Een collier is namelijk een halsketting en dus geen lange ketting. Hierdoor kan het niet als een synoniem voor een ketting opgevat worden.

Een collier is dus een halsketting, hierin zijn nog vele soorten in mogelijk.

Wat is zilver
Zilver is wit metaal. Het is in vergelijking met andere metalen het beste metaal om te kunnen polijsten en het hebben van de reflectie van kleur. Tegenwoordig komt zilver voornamelijk uit Mexico, Peru en Australië.

Drie soorten zilver

 

zilver collier 3 zilver collier 4

De Nederlandse waarborg kent drie zilvergehalten.

1: 92,5% puur zilver en 7,5% koper wordt gezien als de eerste soort zilver. Dit type zilver geeft een mooie witte kleur bovendien is deze zilver goed bewerkbaar. Doordat het 92,5% zilver bevat wordt het bestempelt met een .925 keurmerk.

2: het tweede gehalte zilver bevat 83,5 puur zilveren 16,5 koper. Dit resulteert in een iets wat mindere kleur zilver doordat het relatief gezien uit veel koper bestaat. Dit zilver krijgt een .835 keurmerk.

3: tussen de tweede en derde gehalte zilver zit minder verschil dan tussen één en twee. Bij de derde is er namelijk 80% puur zilver en 20% koper. Dit type zilver worden in mindere mate voor sieraden gebruikt en vindt je eigenlijk alleen in gebruiksvoorwerpen die een harde zilverlegering nodig hebben. Dit zilver type krijgt het keurmerk .800

Soorten colliers

Dunne collier met bedeltje
Dunne zilveren colliers met een bedeltje worden veelvuldig verkocht. Je kunt deze zeer goedkoop aanschaffen, in dat geval gaat het wel om nep zilver. Als iets echt zilver is dan moet er een keurmerk bij zitten. Anders kun je ervan uitgaan dat het nep zilver is. De peace tekens zie je tegenwoordig veel terug bij colliers.

Dikke collier
Een dikke zilveren collier om je hals valt erg op. Als het dan ook nog eens om een echte zilveren collier gaat zit er ook aardig wat geld in. Wel is dit sieraad erg opvallend en kan het bij veel outfits mooi staan.

Collier met edelsteen
Een collier met edelsteen is een erg dure variant als het om een echte zilveren ketting gaat met een dure edelsteen. De volgende edelstenen worden veelvuldig met colliers gebruikt :

  • Topaas
  • Smaragd
  • Turkoois
  • Amethis
  • opaal

zilver collier 6 zilver collier